top of page
Search
  • Writer's pictureJovana Milić

2019-nCoV virus, prvi deo

Updated: Mar 11, 2020


U čežnji za većom vidljivošću i zaradom, većina srpskih medija o novom koronavirusu (u daljem tekstu: 2019-nCoV) izveštava senzacionalistički, a usput ostavlja prostora za teorije zavere, bez obzira na izjave epidemiologa da je oprez potreban, ali ne i panika, a posebno nema mesta teorijama zavere. U ovoj, možda donkihotovskoj borbi, naročito ističem prof. Zorana Radovanovića koji daje vrlo pouzdane informacije o novom virusu.


Ovih dana su Lancet i New England Journal of Medicine (NEJM) objavili nekoliko članaka o novom koronavirusu, gde se vrlo detaljno, i pre svega precizno i evidence-based iznose saznanja o novom virusu.

NEJM je sada posvetio čitavu jednu stranicu 2019-nCoV u kojoj pozivaju lekare i istraživače da šalju izveštaje, kliničke slučajeve i radove u vezi s novim virusom. Stranica je dostupna ovde: https://www.nejm.org/coronavirus. Na ovoj stranici se takođe nalaze linkovi ka svim relevantnim izvorima za informisanje. Dostupna je i interaktivna mapa na kojoj se obeležena područja u svetu u kojima je identifikovano prisustvo virusa. Link se nalazi ovde: https://www.healthmap.org/ncov2019/.


Trenutno kruži nekoliko varijanti kako definisati sumnjivi, moguć, verovatan i potvrđen slučaj 2019-nCoV virusom. Razlike između ova četiri termina su najpre za one koji će se neposredno baviti ovom infekcijom, a verovatno je najvažnije u kojim situacijama treba posumnjati na infekciju 2019-nCoV virusom.


Sumnjiv slučaj 2019-nCoV virusom se definiše kao:


1a) Teška akutna respiratorna infekcija praćena kašljem i temperaturom koja zahteva prijem u bolnicu, a nije identifikovan uzročnik koji objašnjava simptome (S. pneumoniae, H. influenzae tip B, Legionella spp, respiratorni sincicijalni virus, grip). Posebno treba obratiti pažnju na atipičnu kliničku prezentaciju respiratornih infekcija kod imunokompromitovanih pacijenata i na podatak da pacijent u anamenzi prijavljuje putovanje u žarišnu oblast u Kini;


1b) Klinička slika slična prethodnoj kod zdravstvenog radnika koji je u svakodnednom kontaktu sa pacijentima sa teškom akutnom respiratornom infekcijom, bez obzira da li je putovao/la u Kinu ili ne;


2) Respiratorna infekcija koja ima neočekivan tok i pogoršava se uprkos adekvatnom lečenju, bez obzira da li je pacijent putovao u Kinu ili je već identifikovan uzročnik koji bi objasnio simptomatologiju, ali ne i klinički tok;


3) Svaka osoba sa respiratornim tegobama bilo kog stepena u trajanju poslednjih 14 dana sa bar jednim od sledećih navedenih kriterijuma: a) direktan kontakt sa obolelom osobom kod koje je potvrđeno prisustvo 2019-nCoV virusa; b) boravak u zdravstvenoj ustanovi u koje je potvrđen bar jedan slučaj infekcije 2019-nCoV virusom; c) ukoliko je pacijent živeo, radio ili boravio na pijacama s živim životinjama u Vuhanu, u Kini; d) direktni kontakt sa životinjama koje učestvuju u pretpostavljenom životnom ciklusu 2019-nCoV virusa u zemljama gde je utvrđeno postojanje infekcije.


Savetuje se identifikovanje virusa PCR metodom (već dostupan dijagnostički test) sa raznih teritorija respiratornog trakta. Negativan test iz uzoraka uzetih iz gornjih respiratornih puteva ne isključuje infekciju, jer po sadašnjim saznanjima, 2019-nCoV ima dominantno receptore na epitelnim ćelijama donjeg respiratornog trakta (najverovatniji receptor je angiotenzin-konvertujući enzim 2), slično SARS-u.


Rad objavljen u Lancet-u (link:https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(20)30183…/fulltext) u petak govori o kliničkim karakteristikama ove infekcije na uzorku od 41 pacijenta sa potvrđenom infekcijom. Klinička slika je krajnje nespecifična, sa širokim spektrom simptoma. Međutim, svi pacijenti imaju bilateralne infiltracije na CT snimcima grudnog koša (priložene slike u radu su vrlo upečatljive). Ono što je takođe upečatljivo je naglo pogoršanje opšteg stanja kod pacijenata kod kojih se razvija dispneja, praćena akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS) i prijemom na intentizvnu negu.


Trenutno, terapija ne postoji, mada su Kinezi, vođeni iskustvom SARS-a i MERS-a već započeli trial u kojima koriste busterizovani lopinavir (lopinavir/ritonavir; popularna Kaletra). Ovaj lek je inhibitor proteaze, ranije jako popularan kao antiretrovirusna terapija za HIV, danas napuštena zbog brojnih metaboličkih neželjenih efekata. Još uvek se čekaju preliminarni rezultati o upotrebi lopinavira/ritonavira u 2019-nCoV infekciji.


Na ovom uzorku pacijenata, mortalitet je 15%, dok se danas procenjuje da je oko 2-3% na osnovu svih potvrđenih slučajeva do sada. SARS i MERS su imali smrtnost od 10% i 37%. Dve trećine pacijenata opisanih u radu u Lancet-u je imala direktnu izloženost pijaci u Huananu. Inače, internetom kruže slike i video snimci hrane koja se služi na toj pijaci. Jako je popularna supa koja se servira sa celim (mrtvim) slepim mišem, koji je trenutno prepoznat kao rezervoar infekcije (editorial comment u NEJM-u). Snimci su samo za one s jakim želucem (https://www.ladbible.com/…/news-scientists-say-bats-could-b…).


U Evropi je trenutno identifikovano 5 slučajeva - 4 u Francuskoj (3 u Parizu, 1 u Bordou) i 1 u Nemačkoj (Bavarska). U Nemačkoj je ustanovljeno postojanje interhumanog prenosa, budući da se obolela osoba zarazila nakon posete rođaka iz Kine. Što se tiče četvrtog slučaja u Francuskoj, radi se osamdesetogodišnjem turisti iz Vuhana. Po poslednjim saznanjima, nalazi se na intenzivnoj nezi.


Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) je večeras izašao s novim obaveštenjem u kome se daju praktična, precizna i didaktička uputstva o postupanju kod osoba koje su bile u kontaktu sa obolelima. Link ka tom dokumentu se nalazi ovde: https://www.ecdc.europa.eu/…/Public-health-management-conta…


Interhumani prenos je ustanovljen i u Vijetnamu. Radi se o bračnom paru koji je boravio u žarišnoj regiji u Kini, a 13. januara je sleteo na aerodrom u Hanoju, koji je na severu zemlju. Tokom putovanja, par nije ispoljavao simptome. Četiri dana nakon povratka u Vijetnam (17. januar), par se susreće sa svojim sinom u gradu Na Trang (centralni Vijetnam). Istog dana otac razvija simptome akutne respiratorne infekcije, a pet dana kasnije biva primljen u bolnicu u Ho Ši Min Sitiju (jug zemlje), dok je njegova supruga sve vreme bez simptoma. Bris grla je pokazao prisustvo 2019-nCoV (dakle, iz gornjih partija respiratornog trakta). Tri dana kasnije, nakon izbijanja bolesti kod oca, 20. januara, simptomi se pojavljuju i kod sina koji nije boravio u žarišnoj regiji (period inkubacije u ovom slučaju oko tri dana). Bračni par negira izloženost pijaci životinja u Vuhanu. Ova porodica je promenila 4 grada od sletanja u Vuhan, koristeći razna prevozna sredstva. Blizak kontakt s ovom porodicom je identifikovan u 28 slučajeva. Do 28. januara 2020. godine, niko od njih se nije razboleo. Detaljnije o tome na: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2001272…


Period inkubacije je bio predmet diskusije prethodnih dana, jer ga je teško proceniti (članak prof. Radovanovića u Danasu se osvrnuo na to), ali ECDC procenjuje da je period inkubacije 2-12 dana, ali da bi praćenje osoba u kontaktu trebalo da se produži na 14 dana. Smatra se da je zaraznost najveća u periodu ispoljavanja simptoma, a da nivo infektivnosti korelira s težinom kliničke slike. Fekalna transmisija nije isključena, ali je malo verovatna.


Noviobjavljeni rad u NEJM-u govori o dinamici prenošenja virusa na uzorku od preko 400 pacijenata (10 puta veći uzorak u odnosu na rad u Lancet-u). Više o tome na: https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa2001316…


Za sada nijedna osoba ispod 15 godina nije obolela. Prema poslednjim podacima, 7700 osoba je obolelo, a 170 umrlo, što daje mortalitet od 2,2%. Sutra će ponovo zasedati SZO i razmotriti još jednom da li je potrebno proglasiti vanredno stanje usled ugrožavanja globalnog javnog zdravlja. Na prošlom zasedanju od 23. januara su zaključili da uslova za to još uvek nema.

68 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page