top of page
Search
  • Writer's pictureJovana Milić

COVID-19, sedmi deo



Italija, drugi deo


Ovde je toliki nivo panike i lažnih vesti, koje se ne ispravljaju. Sve deluje prilično neorganizovano, iako je Vlada sinoć uvela mere karantina za žarišna područja. U medijima se prenose vesti s društvenih mreža, a virusolozi se prepucavaju preko novina oko ozbiljnosti situacije. Čak i lekari prenose prenose panične poruke svojim prijateljima. Gazdarica stana koji iznajmljujem mi prosleđuje glasovnu poruku svoje prijateljice koja joj kaže da je od svog prijatelja lekara u obližnjem mestu čula kako postoje klasteri infekcije u selima koji pripadaju provinciji Modene o kojima se ne priča. Kolega s posla mi prosleđuje poruku svog prijatelja koji kaže je čuo "iz pouzdanih izvora" kako kod nas u bolnici postoji jedan oboleli pacijent o kome ne sme da se priča. U Urgentni centar roditelji u panici dovode decu s blagim respiratornim simptomima misleći da im dete boluje od COVID-19. Prilikom pregleda, dežurnim lekarima puštaju cirkulišuće audio poruke od navodno medicinskog tehničara iz Barija koji kaže da Vlada krije da su određene zone u Bariju u karantinu. U Urgentni centar jedne bolnice u Modeni se javlja čovek iz Bergama (udaljen 200 km od Modene) s respiratornim simptomima koji tvrdi da je bio u istom hotelu s osobom kojoj je potvrđen COVID-19. Kaže da nije imao poverenja da se javi u bilo koju ustanovu u Lombardiji. Univerzitet Modene i Ređo Emilije je zatvoren od sutra, a aktivnosti u ambulanti i našoj metaboličkoj klinici (koja takođe radi ambulatorijalno) se odlažu do daljnjeg. Takođe su zatvorene sve škole i vrtići.


Istina je da u provinciji Modene ne postoji još uvek nijedan potvrđen slučaj SARS-CoV-2, ali je verovatno pitanje dana kada će se pojaviti. Trenutno je potvrđeno 152 slučaja sa 3 smrtna ishoda: 112 u Lombardiji (dva smrtna ishoda), 22 u Venetu (1 smrtni ishod), 9 u Emiliji-Romanji, 3 u Pijemontu (Torino), 3 u regiji Trentino Alto Adiđe i 3 u Laciju (3 slučaja koja su već bila u Rimu).


Vlada je sinoć hitno zasedala i donela uredbu po kojoj se određuje karantin za žarišna područja, na osnovu koje niko ne može da napusti žaišno područje niti da uđe u njega, ako prethodno nije boravio tamo. Trenutno je 11 opština u karantinu (10 u Lombardiji i 1 u Venetu). Posebno je naglašeno da će biti primenjivan član 650 Krivičnog zakonika, koji predviđa privođenje građanina koji se ne pridržava mera i zadržavanje u zatvoru do 3 meseca s kaznom do 206 evra. Premijer Konte je rekao da Italija ne treba da se prevori u bolnicu za leprozne bolesnike (lazzaretto), tako da je za sada protiv mera koje predviđaju blokadu robe i ljudi. U tom smislu, Šengen je i dalje na snazi.


U Milanu ima potvrđenih slučajeva, a najveći broj slučajeva iz Lombardije je smešten u bolnici Sako (Sacco), a tek manji broj u bolnici San Raffaele. Međutim, još sinoć je doneta odluka da se odlože utakmice Serije A u kojoj su timovi iz Lombardije, Veneta i Emilije-Romanje (Inter - Sampdoria, Verona - Kaljari, Atalanta - Sasuolo, Torino - Parma). Čuveni karveval u Veneciji planiran za danas je otkazan. Duomo u Milanu je zatvoren za posetioce, a mise u Pjaćenci i celoj regiji Veneto otkazane. Đorđo Armani je za danas imao planiranu modnu reviju, koju je zatvorio za posetioce, ali je obezbedio uživo prenos preko svoje internet stranice. Kasnije je saopštio da privremeno zatvara sve svoje radnje i ekspoziture svoje firme u zahvaćenim regijama, a da zaposlenima ovi dani neće biti oduzimani od odmora. Barovi u Lombardiji rade samo do 18h. Kolega je poslao jednu sliku supermarketa u Milanu na kojoj su police potpuno prazne.


S medicinske tačke gledišta, lekari koji rade s pacijentima obolelim od COVID-19 kažu da je pneumonija klinički slična onoj kojoj se viđa kod gripa, ali da se viđa hiponatrijemija s srčanom insuficijencijom. Drugi smrtni slučaj je zabeležen kod žene stare 75 godina koja je preminula kod kuće u Kordonji (jedna od opština u karantinu), koja je bila pozitivna na SARS-CoV-2 i boravila u Urgentnom centru istog dana kada i pacijent 1 (38-godišnji muškarac koji se i dalje nalazi na intenzivnoj nezi). Treći smrtni slučaj je zabeležen u Kremi (Lombardija) kod žene koja je boravila na odeljenju onkologije, kod koje se razvila respiratorna simptomatologija.

Ono što mene zbunjuje je izjava zamenika ministra zdravlja, Pjerpaola Silerija (inače hirurg), koji kaže da nulti pacijent u Lombardiji, koji je bio u kontaktu s prvim pacijentom u Lombardiji, nije razvio antitela na SARS-CoV-2, te da on ne može biti nulti pacijent. Međutim, trenutno ne postoji nijedan specifični serološki test koji bi potvrdio raniji kontakt s infekcijom. Jedini test kojim se raspolaže je PCR tehnika koja utvrđuje prisustvo virusa. U tom smislu, ne razumem izjavu zamenika ministra zdravlja, a na nju se praktično niko ne obazire. Postoji serološki test za porodicu koronavirusa, ali taj test nije pouzdan, a iskustvo sa MERS-om nam govori da nije mnogo upotrebljiv u tom smislu. Moguće je da je nulti pacijent bio negativan na takvom jednom serološkom testu, ali to ga i dalje ne isključuje kao mogućeg nultog pacijenta. Slučajevi u Venetu i dalje ostaju misterija, a vlasti trenutno tvrde da ne postoji epidemiološka veza između slučajeva u Venetu i Lombardiji. O Torinu se još uvek ne raspravlja puno. Ono što se smatra propustom je što Italija, otkad je uvela zabranu direktnih letova iz Kine i u Kinu, nije kontrolisala svoje državljane koje su došli iz Kine preko "connecting" letova.


Rasprave virusologa se najviše svode na to da li je ovo ozbiljnija pretnja od sezonskog gripa. Jedni kažu da je ipak letalitet COVID-19 veći od gripa, ali zaista zavisi koje brojeve i sezonske gripove posmatramo. Pojavljuje se teorija da asimptomatske osobe koje su unele virus u zemlju su verovatno one koje su nekada preležale neki drugi tip ovog virusa, te ih to štiti od ispoljavanja simptoma. Ono što treba uzeti u obzir je da je kolektivni imunitet prema novom virusu nikakav, tako da ga ovo trenutno čini ozbiljnijom pretnjom od sezonskog gripa.

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page