top of page
Search
  • Writer's pictureJovana Milić

COVID-19, šesti deo



Italija, prvi deo


Italijanske vlasti su pre tri nedelje bila previše samouverene kada su rekle da drže sve pod kontrolom time što su prvi uveli zabranu letova iz Kine i u Kinu (mada, za sada se čini da zabrana ne igra veliki udeo u onome šta se dešava trenutno u Italiji). U samo 2-3 dana, Italija je skočila sa 4 slučaja na 20.

21. februara u 22:45 je zabeležen prvi smrtni slučaj uzrokovan COVID-19 virusom u bolnici Schiavonia, Monseliće (provincija Padova, regija Veneto, 18 hiljada stanovnika) kod muškarca starog 78 godina, hospitalizovanog 10 dana zbog gripa. Mediji su prvo izvestili da je pacijent umro u bolnici u Padovi, ali se kasnije ispostavilo da nije bilo vremena da ga uopšte prebace u veći i bolje opremljeni centar. U istoj lokalnoj bolnici se nalazi i muškarac star 67 godina kod koga je takođe 21. februara potvrđeno prisustvo COVID-19. Prema pisanju Corriere della sera (manje pouzdan medij), navodno je prebačen u Padovu. Zajedničko ovim pacijentima pre hospitalizacije je boravak u dva bara koja se nalaze u mestu Vo Euganeo (3000 stanovnika) u kome su igrali karte. Reč je o zabačenom, brdskom mestu, a pacijenti nisu boravili u Kini, niti imali kontakata s ljudima koji su boravili u Kini. Zašto su uopšte testirani na COVID-19, šta je bio razlog da se uopšte posumnja na ovu infekciju, još uvek je nepoznato.


Luka Caja (Luca Zaia), predsednik regije Veneto, naložio je gradonačelniku mesta Vo Euganeo da se zatvore škole, vrtići i javna mesta i preduzmu sve neophodne mere kako bi se mesto stavilo u neku vrstu karantina. Bolnica će navodno biti "izolovana i ispražnjena". Slučajevi iz Veneta su bukvalno "iskočili" večeras, dok se dva dana priča o dešavanjima u Lombardiji.


(***)


Naime, u Lombardiji je potvrđeno 15 slučajeva u provinciji Lodi. Trenutno su u "karantinu" tri opštine ove provincije - Kodonjo (Codogno), Kastiljone D'Ada (Castiglione, D'Adda) i Kazalpusterlengo (Casapusterlengo). Ovim improvizovanim karantinom je obuhvaćeno 30 hiljada osoba, a naloženo je zatvaranje svih javnih mesta, škola i restorana.


Prvi slučaj je 38-godišnji muškarac, a zatim slede njegova trudna žena, sin vlasnika bara, sin vlasnika bara u Kastiljoneu (gde je boravio prvi pacijent), tri posetioca bara, 5 zdravstvenih radnika i 3 pacijenta bolnice u Kodonji gde je prvi pacijent smešten. Prvi slučaj je teškog opšteg stanja i ne može biti prebačen u Milano. Ostali pacijenti se prebacuju u bolnicu Sako (Sacco) u Milanu na dalje praćenje i lečenje.

Prvi pacijent se obratio lekarima Urgentnog centra u mestu Kodonjo 15. februara s respiratornom simptomatologijom, ali je poslat kući bez posebnih indikacija. Kako su se simptomi pogoršavali, javlja se opet u isti centar, gde se saznaje da je bio u kontaktu s kolegom koji se vratio iz Kine 21. januara, a od 1. februara (ne pre toga) se intenzivno sastajao s njim. Kolega (nulti pacijent) ni u jednom trenutku nije ispoljio simptome bolesti, a njegov test za COVID-19 je bio negativan (svakako rađen prekasno). Sve ovo sugeriše da period inkubacije verovatno može biti duži od 14 dana (Italijani, Englezi, Nemci i Francuzi su svoje državljane držali po 14 dana u karantinu). Situacija sa Urgentnim centrom u Kordonji je dovela do njegovog zatvaranja. Ministarstvo odbrane je naložilo sličan karantin kao u vojnoj bazi u Rimu gde su bili smešteni evakuisani iz Vuhana. Trenutno je oko 190 ljudi raspoređeno u dva vojna centra za vazduhoplovstvo u Milanu (60 osoba; regija Lombardija) i Pjaćenci (130 osoba; regija Emilija-Romanja).


Imajući u vidu mesto Vo Euganeo i ova tri mesta u Lombardiji, biće potrebno najmanje 4500 testova za COVID-19. Trenutno železničke linije na relaciji Milano-Leće (sever-jug) ne funkcionišu.


Na Klinici za infektivne bolesti u Pjaćenci je testirana jedna žena, koleginica prvog pacijenta iz Lombardije, negativna je, ostaje dalje da se prati. Verovatno će neko od 130 u karantinu u Pjaćenci biti pozitivan na COVID-19 i biće smešten u bolnicu u kojoj je direktor lekar koji je do pre godinu dana radio u Modeni i s kojim smo u kontaktu.


Klinika za infektivne bolesti u Modeni na kojoj sam ja (doduše, ja ne spadam u zaposlene u bolnici, nego na univerzitetu) se odavno informiše o merama koje treba preduzeti i već je dugo pojačan nadzor nad respiratornim infekcijama na celoj poliklinici. Od danas je direktorka uvela i pripravna dežurstva za još jednog infektologa koji nije u rasporedu dežurstava za taj dan. Javila su se i četiri specijalizanta volonterski da učestvuju u pripravnosti, jer žive blizu bolnice.

Juče oko 19-19:30, baš negde u vreme predaje dežurstva, javljeno da stiže jedan sumnjivi slučaj iz Vinjole (obližnje mesto). Pojavila se i pripravna koleginica. Sumnjiv slučaj ispoljava blagu respiratornu simptomatologiju i biće praćen, mada nema epidemiološki značajnu anamenzu.


Juče uveče je stigla preporuka Regionalne zdravstvene službe Emilija-Romanje da pacijenti s temperaturom i respiratornom simptomalogijom ne odlaze u Urgentni centar (kako se ne bi kasnije zatvarali zbog mogućih slučajeva), već da se javljaju svom izabranom lekaru (koji nije u Domu zdravlja, jer ovde lekari primarne zdravstvene zaštite imaju ordinacije koje im plaća država), zovu broj 1550 koji je aktiviralo Ministarstvo zdravlja samo za informacije o COVID-19 ili zovu broj hitne pomoći koji će ih na osnovu izložene priče uputiti na pravo mesto ili poslati vozilo. Bolnica u Pjaćenci je za svoje građane aktivirala poseban broj za COVID-19 koji je dostupan svakog radnog dana od 8 do 18h, a subotom do 13h. Broj 1550 je usijan.

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page