top of page
Search
  • Writer's pictureJovana Milić

2019-nCoV virus, drugi deo

Updated: Mar 11, 2020


Svetska zdravstvena organizacija je proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou. Dr Tedros Adhanom, generalni direktor SZO, izjavio je da ova mera ne znači da SZO nema poverenja u kapacitete kineskih vlasti da se suoče s epidemijom, nego da ova mera pruža mogućnost SZO da snažnije reaguje na ovu epidemiju i da je cilj da se zaštite zemlje s nerazvijenim zdravstvenim sistemima koje nemaju načina da se efikasno bore protiv 2019-nCoV virusa. Takođe je rekao da se lično uverio u efikasnost borbe kineskih vlasti s epidemijom. Više o tome na: https://www.who.int/…/30-01-2020-statement-on-the-second-me…


Dva slučaja 2019-nCoV su potvrđena u Italiji. Održana je konferencija za novinare na kojoj su se pojavili premijer Italije, Đuzepe Konte (Giuseppe Conte), mintstar zdravlja Roberto Speranca (Roberto Speranza) i direktor Naučnog sektora Nacionalnog instituta za infektivne bolesti "Spalancani" (Spallanzani), prof. Đuzepe Ipolito (Giuseppe Ippolito). Radi se o kineskim turistima u poseti Rimu. Trenutno se nalaze u bolnici Spalancani. Ministar zdravlja je doneo uredbu o obustavi letova ka Kini i iz Kine. Konte je istakao da je Italija prva zemlja koja je donela takvu odluku, a sve u cilju zaštite građana. Speranca je izjavio da je zemlja u potpunosti spremna da se suoči s epidemijom i da ne sumnja u italijanski zdravstveni sistem, koji je, kako ističe, jedan od najboljih na svetu. Prof. Ipolito je izjavio da su dve obolele osobe dobrog opšteg stanja, da se nalaze na posmatranju od juče (29. januar) i da se već radi na utvrđivanju bliskih kontakata obolelih. Takođe je rekao da je interhumani prenos u ovoj situaciji malo verovatan, budući da su simptomi kod dva pacijenta izbili istog dana kada su primljeni u bolnicu, a da je najveća infektivnost tokom trajanja bolesti. Možda će ga iskustvo iz Nemačke negirati (videti dalje).


Kako javlja italijanska Repubblica, autobus sa celom turističkom grupom koje su bile u kontaktu s dve obolele osobe je sproveden do druge bolnice u Rimu koja ima svu neophodnu opremu za opservaciju. Soba u kojoj su boravili oboleli u hotelu Palatino u ulici Via Cavour je, kako Italijani kažu, zapečaćena. Sutra vanredno zaseda Savet ministara Italije (vlada).


Britanski Guardian izveštava da je tročlanoj britanskoj porodici koja živi u Vuhanu (supruga je kineskog porekla s kineskim pasošem) dozovoljeno da se ukrcaju na evakuacioni let za Englesku. Problem je bio što supruga poseduje kineski i britanski pasoš, a trenutno nije dozvoljeno napuštanje Kine osobama s kineskim pasošem. Objavljeno je da će biti dozvoljeno napuštanje zemlje osobama s dvojnim državljanstvom.


Isti list takođe izveštava o smrti sedamnaestogodišnjeg Kineza sa cerebralnom paralizom koji je ostavljen sam, šest dana nakon što su njegovo otac i brat prisilno odvedeni u karantin zbog povišene temperature. Slučaj su otkrili lokalni mediji nakon što se otac obraćao za pomoć preko kineske socijalne mreže Weibo. Kineske vlasti su se obavezale da će ispitati slučaj i utvrditi uzrok smrti dečaka. Guardian ima redovan live update o svim vestima vezanim za 2019-nCoV. Više o tome na: https://www.theguardian.com/…/coronavirus-live-updates-chin…


Francuski AFP javlja da je evakuisano 200 francuskih državljana iz Vuhana, koji će vojnim avionom biti sprovedeni u karantin na jugu Francuske, gde će biti praćeni narednih 14 dana. Trenutno se evakuiše i oko 150 britanskih državljana.


NEJM je objavio correspondence letter o 4 slučaja 2019-nCoV u Nemačkoj, gde je identifikovan interhumani prenos tokom inkubacionog perioda (pre izbijanja simptoma). Svi oboleli su za sada dobrog opšteg stanja. Prvi pacijent je ispoljio simptome 24. januara u vidu bola u grlu i malaksalosti. Sledećeg dana izbija temperatura do 39°C praćena produktivnim kašljem. Već 26. januara se osećao bolje i vratio se na posao sledećeg dana. Kineskinja koja je bila u poseti Nemačkoj od 19. do 22. januara (i susrela se s prvim pacijentom) se razbolela 27. januara. Ono što je potencijalno zabrinjavajuće je da je virusna replikacija identifikovana u sputumu 29. januara i dalje visoka, bez obzira na odsustvo simptoma. Više o tome na: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2001468…


Broj slučajeva u Evropi je porastao na 12 - 5 u Francuskoj, 4 u Nemačkoj, 2 u Italiji i 1 u Finskoj. SAD prijavljuju prvi slučaj interhumanog prenosa u Čikagu. Ukupno je obolelo 9320 ljudi, a 212 je umrlo, što i dalje održava letalitet od 2,2%.


Izgleda da je i praćenje vesti o 2019-nCoV zarazno. Sva sreća da je 31. januar neradni dan u Modeni. :)

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page